Dobre jedzenie to podstawa każdej podróży – niezależnie, czy jest to krótki wypad po Europie, czy długa podróż np. do Azji. Podróżując dobrze jest wiedzieć, co i gdzie zjeść. Sprawdź najsmaczniejszy street food na świecie i poznawaj świat ze smakiem.
- Miejsce 1. Siomay – street food, który pokochali studenci
- Miejsce 2. Pastéis de nata – od krochmalenia habitów do babeczek
- Miejsce 3. Guotie – chrupiące pałeczki do garnka
- Miejsce 4. Pempek – bo ryba była zbyt nudna
- Miejsce 5. Tacos – wybuchowe jedzenie
- Miejsce 6. Bánh mì – możliwości są nieograniczone
- Miejsce 7. Pierogi – polskie, a jednak z Azji
- Miejsce 8. Carne asada tacos – najstarsze tacos świata
- Miejsce 9. Gringas – wersja dla Amerykanów
- Miejsce 10. Tacos al pastor – tacos z Libanu
- Czy najlepszy street food jest najpopularniejszy?
Serwis TasteAtlas od lat przemierza cały świat i poszukuje najlepszych smaków na świecie. Sprawdziliśmy, który według tego serwisu street food jest najlepszy na świecie. Na końcu tekstu porównaliśmy najsmaczniejsze dania z tymi, które są najbardziej popularne.
Skupmy się na potrawach, które szczególnie docenią te osoby, które podróżując, chcą zjeść coś smacznego. I nie będą to frytki, burgery, hot-dogi, kebaby. To być menu, które jest obecne w diecie lokalnych mieszkańców. No i nie zapominajmy, że w podróży czasem trzeba zjeść coś na szybko.
Miejsce 1. Siomay – street food, który pokochali studenci
Siomay jest z Indonezji.
Danie składa się z gotowanych na parze pierożków w kształcie stożka, jajek, ziemniaków, kapusty, tofu i gorzkiego melona. W tradycyjnej wersji siomay składa się z kleistych kluseczek ryżowych nadziewanych mieszanką mielonego ryżu, wieprzowiny i czosnku. Po ugotowaniu wszystkie elementy są układane na talerzu – wielkość każdego z nich ma zwykle rozmiar jednego kęsa. Do siomay dodaje się sporo pikantnego sosu z orzeszków ziemnych, odrobinę słodkiego sosu sojowego i chili oraz kilka kropli soku z limonki.
Siomay to popularny street food w hawker centers i jest szczególnie uwielbiany przez studentów – danie jest sycące, smacznie przygotowane i stosunkowo tanie.
Słowo „siomay” pochodzi od kantońskiego terminu "siu-mai", który oznacza małe klopsiki na parze. Danie to przywędrowało do Indonezji wraz z imigrantami chińskimi w XVI-XVII wieku.
Warto wiedzieć
Miejsce 2. Pastéis de nata – od krochmalenia habitów do babeczek
Pastéis de nata jest z Portugalii.
Pastéis de nata to portugalskie babeczki budyniowe z ciasta francuskiego z nadzieniem z kremu jajecznego. Są kruche, mają aksamitny krem i delikatny, słodki – ale nie za słodki – smak. Często posypuje się je cynamonem i zjada popijając filiżanką dobrej kawy.
Przysmak ten wywodzi się z klasztoru hieronimitów w Belém. To tam zakonnicy używali białek jaj do krochmalenia habitów, a żółtka zaczęli wykorzystywać do pieczenia babeczek. Wypieki okazały się tak smaczne, że stały się jednym z ważniejszych źródeł dochodów zakonu.
Dziś ten portugalski street food cieszy się taką popularnością, że przed piekarniami, w których podaje się oryginalne pastéis de nata ustawiają się kolejki turystów z całego świata
Warto wiedzieć
Miejsce 3. Guotie – chrupiące pałeczki do garnka
Guotie jest z Chin.
Guotie to smażona na patelni wersja chińskiego pieroga jiaozi. Te pierogi są popularne w północnej części Chin i zwykle mają nadzienie przygotowane z z mielonej wieprzowiny, kapusty pekińskiej, cebulki dymki, imbiru, wina ryżowego i oleju sezamowego.
Chińczycy przygotowują te pierogi tak, aby były jednocześnie chrupiące i miękkie. Jak to robią? Podczas, gdy spód pieroga jest smażony, dodają niewielką ilość wody lub rosołu, a następnie przykrywają patelnię.
Pierwsze znane wzmianki o goutie pochodzą z czasów dynastii Song, a dziś te pierogi są popularnym jedzeniem ulicznym – najczęściej spożywa się z dodatkiem sosu sojowego.
Warto wiedzieć
Miejsce 4. Pempek – bo ryba była zbyt nudna
Pempek jest z Indonezji.
Pempek, znane również jako empek-empek, to pikantny indonezyjski przysmak. Przygotowuje się go z ryb i tapioki, a pochodzi z Palembang na Sumatrze Południowej w Indonezji – w Palembang odbywa się nawet coroczny festiwal pempek. Danie podaje się z bogatym, słodko-kwaśnym sosem zwanym cuka lub cuko. Sos ten powstaje z octu, cukru, krewetek, czosnku i chili.
Jest wiele różnych rodzajów pempek, z których każdy ma swój niepowtarzalny kształt i smak. Do najpopularniejszych należą:
adaan: podłużne kawałki ciasta rybnego,
lenjer: okrągłe ciasto rybne faszerowane mięsem,
kapal selam: łódeczki z ciasta rybnego faszerowane jajkiem,
tekwan: małe kulki z ciasta rybnego podawane z sosem cuko.
Warto wiedzieć
Miejsce 5. Tacos – wybuchowe jedzenie
Tacos są z Meksyku.
Tacos to popularna, tradycyjna potrawa pochodząca z meksykańskiej kuchni. Jej głównym elementem jest płaska, podgrzana tortilla wykonana z mąki pszennej lub kukurydzianej, którą nadziewa się różnymi składnikami – najczęściej mięsem, fasolą, innymi warzywami i serem.
Tacos są jednymi z najbardziej rozpowszechnionych dań w Meksyku i jednymi z najpopularniejszych potraw kuchni meksykańskiej na świecie.
Do typowych nadzień tacos zaliczają się:
mięso mielone (wołowina, wieprzowina) lub grillowane kawałki mięsa (stek, kurczak),
fasolka w sosie,
sałata, pomidory, cebula, awokado,
ser (często żółty cheddar lub feta),
ostra salsa z pomidorów lub zielonych papryczek jalapeño.
Warto wiedzieć
Miejsce 6. Bánh mì – możliwości są nieograniczone
Bánh mì jest z Wietnamu.
Bánh mì to jedno z najpopularniejszych wietnamskich dań street food, które jest niezwykle proste do przygotowania, bo to takie trochę wietnamskie kanapki. Za to jedzenie bánh mì jest już prawdziwym celebrowaniem smaków. Potrawa powstaje z bagietki wypiekanej z mieszanki mąki ryżowej i pszennej z dodatkiem warzyw oraz mięsa. Bánh mì przypomina hot-dogi, ale smakuje zupełnie inaczej.
Chrupiące pieczywo, przyprawy i mięso to spuścizna francuskiego i chińskiego kolonializmu, a kolendra, chili i pikle odzwierciedlają wietnamskie upodobanie do świeżych warzyw i wyrazistych smaków. Te wietnamski kanapki mają wręcz nieograniczone możliwości modyfikacji – każdy przygotowuje je tak, jak lubi, więc nic dziwnego, że są znane i lubiane na całym świecie.
W zależności od nadzienia, potrawa ma swoją odrębną nazwę:
bánh mì gà – z mięsem z kurczaka,
bánh mì bì – z pokrojoną skórą wieprzową,
bánh mì thịt nướng – z wieprzowiną z grilla,
bánh mì trứng – z jajecznicą,
bánh mì xíu mại – z pokrojonymi klopsikami mięsnymi.
Miejsce 7. Pierogi – polskie, a jednak z Azji
Pierogi są z Polski.
Tak, serwis TasteAtlas uznał, że nasze pierogi są tak smaczne, że mogą znaleźć się na siódmym miejscu ich rankingu na najlepsze street foody. Ale czy pierogi to street food? W Polsce jemy pierogi najczęściej w domu lub w restauracji. Przecież pierogi z kapustą i grzybami to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych, a pierogi z truskawkami i śmietaną to podstawowe danie podczas wakacji.
Tymczasem obcokrajowcy doceniają różnorodne smaki pierogów i to, że można bardzo łatwo jeść je w miejscach publicznych. Pierogi przecież bardzo przypominają chińskie guotie, które są popularne na całym świecie.
Warto wiedzieć
Miejsce 8. Carne asada tacos – najstarsze tacos świata
Carne asada tacos są z Meksyku.
Carne asada tacos to prawdopodobnie pierwsze tacos w historii – pojawiły się prawdopodobnie na początku XVI wieku, a „carne asada” znaczy po prostu pieczone mięso lub mięso z grilla. Do dziś, carne asada tacos robi się z kukurydzianej tortill i wypełnia wołowiną, guacamole, cebulą, papryczką chili i limonką.
Właśnie wołowina jest tu kluczowa, bo pierwotnie do carne asada tacos pieczono te mięso na rozżarzonych węglach. Wcześniej trzymano mięso w specjalnej marynacie, która nadawała potrawie niepowtarzalnego smaku.
Miejsce 9. Gringas – wersja dla Amerykanów
Gringas są z Meksyku.
Gringas to właściwie quesadilla tylko z inną nazwą. Dlaczego? Głównie dlatego, że ta potrawa jest niezwykle popularna w północnej cześci Meksyku i w Stanach Zjednoczonych. Gringas od quesadilli różni też to, że bazą quesadilli są najczęściej tortille kukurydziane, a do gringas używa się pszennych. Ten street food robi się bardzo łatwo – tortille wypełnia sią marynowanym mięsem wieprzowym al pastor, serem i plastrami ananasa. Można też tu dodać cebulę i sos chili.
Kombinacja tych składników jest następnie grillowana w taki sam sposób jak quesadilla. Tortille są zwykle składane na pół i spożywane jak taco.
Miejsce 10. Tacos al pastor – tacos z Libanu
Tacos al pastor są z Meksyku.
Tacos al pastor, czyli tacos w stylu pasterskim. To kolejne tacos, ale różni się od poprzedników z innych miejsc. Te tacos są najbardziej popularne w mieście Meksyk. Robi się je najczęściej z udźca wieprzowego pieczonego na wolnym ogniu, w na szpikulcu podobnym do tego na którym piecze się mięso na turecki kebaby. Oczywiście mięso jest trzymane wcześniej w czerwonej marynacie robionej m.in. z papryczek guajillo, arnoty, octu i przypraw.
Warto wiedzieć
Czy najlepszy street food jest najpopularniejszy?
Jak się ma najsmaczniejsze, według serwisu TasteAtlas i jego użytkowników, jedzenie uliczne do tego, które jest najpopularniejsze na świecie? Okazuje się, że pierwsza dziesiątka najczęściej wybieranego street foodu na świece jest zupełnie inna, a powtarza się tylko jedno danie, oto ona:
Tacos,
Cheeseburger,
Yakitori,
Roti,
Baozi,
Nachos,
Pho,
Burrito,
Tamal,
Fish and chips.